Προσοχή!

Τα cookies χρησιμοποιούνται σε αυτόν τον ιστότοπο για να παρέχουν την καλύτερη εμπειρία στον χρήστη.

Αν συνεχίσετε, υποθέτουμε ότι συμφωνείτε να λαμβάνετε cookies από αυτόν τον ιστότοπο.

ΕΝΤΑΞΕΙ

Περισσότερες Πληροφορίες

Προσωρινά δεν δεχόμαστε νέες παραγγελίες.

Γερμανικό πληκτολόγιο. Ποιές είναι οι διαφορές του;

14/06/2022

Η διάταξη των γραμμάτων στο γερμανικό (QWERTZ) και στο αγγλικό πληκτρολόγιο (QWERTY) είναι διαφορετική από αυτή του αμερικανικού που συνήθως χρησιμοποιούν οι περισσότεροι υπολογιστές στην Ελλάδα.

Συνεπώς εάν προσθέσουμε νέα γλώσσα πληκτρολογίου στις μεθόδους εισαγωγής των Windows, επειδή το πληκτρολόγιό μας έχει την αμερικάνικη διάταξη θα πρέπει να θυμόμαστε ότι αλλάζει κάθε φορά η διάταξη του πληκτρολογίου και οι χαρακτήρες βρίσκονται σε κάπως διαφορετική θέση για εμάς.
Η προτεινόμενη λύση:
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την πληκτρολόγηση φωνηέντων με umlaut και ειδικών χαρακτήρων στα Γερμανικά πάνω σε αγγλο-ελληνικό πληκτρολόγιο. Οι περισσότεροι από αυτούς βασίζονται σε μια κοινή αρχή, στο mapping του πληκτρολογίου, δηλαδή την αντιστοίχιση των φυσικών πλήκτρων που έχει το πληκτρολόγιό μας με άλλα στοιχεία, αλλάζοντας έτσι τη διάταξη των γραμμάτων.
Κάθε πλήκτρο στο πληκτρολόγιο αντιστοιχεί ανάλογα με τον τύπο του πληκτρολογίου σε ένα συγκεκριμένο scan code. Στην πράξη όταν πατάμε ένα πλήκτρο τότε μεταβιβάζεται στον υπολογιστή μας το scan code και ανάλογα με τις ρυθμίσεις γλώσσας του υπολογιστή εμφανίζεται τελικώς στην οθόνη το αντίστοιχο γράμμα ή σύμβολο.
Μία απλή λύση λοιπόν είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα πρόγραμμα συντομεύσεων, έτσι ώστε κάθε φορά που θα πατάμε ένα συνδυασμό πλήκτρων(και άρα scan codes) να μεταβιβάζει στον υπολογιστή ότι θέλουμε να πληκτρολογήσουμε ένα φωνήεν με umlaut. Στην πράξη, η λύση αυτή βασίζεται στην αρχή του mapping αλλά κάνει αντιστοίχιση μόνο συνδυασμών πλήκτρων και όχι των μεμονωμένων πλήκτρων του πληκτρολογίου, άρα δεν προκαλεί σοβαρές αλλαγές αφού οι περισσότεροι χρήστες δεν χρησιμοποιούν τους συνδυασμούς:
Alt + a, Alt + u, Alt + o, Alt +b.
Πώς το κάνουμε:
Εγκαθιστούμε το πρόγραμμα AutoHotKey που μπορούμε να το κατεβάσουμε από εδώ. Έπειτα κάνουμε διπλό κλικ στο αρχείο KeyboardShortcut.ahk που μπορούμε να το κατεβάσουμε από εδώ. Αυτό ήταν, πλέον όταν η γλώσσα εισαγωγής του λειτουργικού μας είναι τα Αγγλικά με τους παρακάτω συνδυασμούς θα μπορούμε να πληκτρολογούμε τους ειδικούς αυτούς γερμανικούς χαρακτήρες.(όπου Alt είναι το κουμπί ALT στο πληκτρολόγιο αριστερά από την spacebar και όπου Winkey είναι το πλήκτρο που βρίσκεται αριστερά από το πλήκτρο ALT.)
alt + a = ä
Winkey + alt + a = Ä
alt + u = ü
Winkey + alt + u = Ü
alt + o = ö
Winkey + alt + o = Ö
alt + b = ß
Το πάτημα των πλήκτρων πρέπει να είναι επικαλυπτόμενο, δηλαδή πατάω το πλήκτρο ALT πρώτα και χωρίς να το απελευθερώσω πατάω μαζί το πλήκτρο a, μετά τα απελευθερώνω και τα δύο μαζί.
Όπως ακριβώς χρησιμοποιούμε το πλήκτρο Shift για να κάνουμε κεφαλαίο ένα γράμμα.

Ναι αλλά τι γίνεται αν είμαι χρήστης που χρησιμοποιεί αυτό το συνδυασμό για άλλη εργασία;

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, καταρχήν πρέπει διαλέξουμε ποιο πλήκτρο θελουμε να χρησιμοποιήσουμε μαζί με το alt του πληκτρολογίου ώστε να μας δίνει για παράδειγμα το ä. Έπειτα θα πρέπει να πάμε σε μια ιστοσελίδα με scan codes όπως αυτή και να αναζητήσουμε τον scan code αυτού του πλήκτρου. Εν συνεχεία αφού έχουμε εγκαταστήσει το AutoHotKey, κάνουμε δεξί κλικ στο αρχείο "KeyboardShortcut.ahk" και κλικ στο "Edit Script".

Στο κώδικα που θα δούμε θα αντικαταστήσουμε το scan code που θα δούμε μαρκαρισμένο με χρώμα με το scan code του πλήκτρου που επιθυμούμε. Δίπλα στο χρώμα αναγράφεται σε ποιο γερμανικό γράμμα αντιστοιχεί η κάθε σειρά κώδικα.


Δες πληκτρολόγια και ποντίκια: https://novamera.gr/ypologiste...